Zöldség- és gyümölcslevek? Ha nem ezt tetted velük, azonnal öntsd ki őket!

július 27, 2016 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód, Érdekes Címkék: , , , , Nincs hozzászólás

Egészségesek, mégis megbetegíthetnek ezek az italok, főleg nyáron. Pedig csak egy apró dolgot kell szem előtt tartani, mégpedig azt, hogy meddig és hogyan tárolhatóak. Van egy apró organizmus ugyanis, ami nagy galibát okozhat, ha elszabadul!

Frissen préselt narancslé, zöldségturmixok, smoothie-k, ezek az italok nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de az alakunkra is jó hatással vannak, hiszen segítik felgyorsítani az anyagcserénket is. De, ha nem vagyunk elég óvatosak, akár meg is betegedhetünk tőlük, hiszen a baktériumok mindenhol ott vannak, és ha elszaporodnak, akár komoly hasmenést is okozhatnak! (Bár tény, hogy néhányan úgy vélik, a hashajtóval való fogyás igazán hatékony, de mi nem ajánljuk, mert a gyakori hasmenés tönkre teszi a bélflórát és ez hosszabb távon veszélybe sodorhatja az egészségünket.)

Ha nem hűtötted, inkább dobd ki!

A legnagyobb veszélyt az E.coli jelenti, mely bárhol megjelenhet és elszaporodhat még a hűtőszekrényben is. Ez a baktérium a bélrendszerünkben is él és fontos élettani szerepet tölt be a bélflóra egyensúlyának támogatásával. Ha azonban kívülről kerül be a szervezetünkbe, a bélcsatornán kívül komoly bajt okozhat. A baktériumfertőzés tünete lehet láz, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, a sóháztartás és a vízháztartás felborulása, lágy-híg széklet, gyakori székelés is. Maga a baktérium főleg szennyezett élelmiszerrel kerülhet a szervezetünkbe, ezért létfontosságú, hogy mindent alaposan mossunk meg, mielőtt elfogyasztunk, és még így sem lehetünk biztosak abban, hogy tökéletesen tiszták az élelmiszerek. Azonban még így sem szabadulhatunk meg tőle teljesen, így ha a nyári melegben frissen facsart narancslével, ínycsiklandó és egészséges zöld turmixokkal oltanánk szomjunkat, nem árt odafigyelni arra, hogy csak addig tároljuk ezeket, amíg az biztonságos. Ez az időintervallum általában egy nap, de az is csak úgy, hogy a hűtőben tartjuk a finomságot.

A „gyári” sem teljesen biztonságos

Ha nem frissen készítünk ilyesmit, hanem boltban vásároljuk meg, akkor a lejárati időt tartsuk szem előtt, természetesen itt is fontos a megfelelő hőmérsékleten való tárolás! Bár a 100%-os gyümölcslevekben – a bennük lévő savak miatt – nehezebben szaporodnak el a baktériumok, de a zöldséglevek így is veszélyben vannak. Ugyanez vonatkozik azokra a termékekre, melyeket az úgynevezett hideg pasztörizálással tartósítottak, ez a módszer ugyanis kevésbé hatékony, mint a hagyományos hőkezelés.

A tejre nagyon kell vigyázni!

Természetesen a hűtés fontossága a tejre fokozottan érvényes, és ha lehet, nyáron kerüljük a nyers tejet, hiszen abban könnyedén elszaporodnak a baktériumok és sok zsírt is tartalmaz. A reggelire fogyasztandó 7és17 turmixot inkább használjunk zsírszegény, de pasztörizált, dobozos tejet!

The requested URL returned error: 400