Nem is tudtad, de ezt érzed, ha megszagolod az ételeket!

február 16, 2016 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód Címkék: , , Nincs hozzászólás

Ugye, milyen jó lenne, ha csak beleszimatolnánk egy üvegcsébe és máris könnyebbé válna a fogyókúra? Jó hírünk van, tényleg vannak olyan illatok, amelyek enyhítik az éhségérzetet. A rossz hír viszont az, hogy diéta idején így sem ehetünk meg vacsira egy egész pizzát.

Azt már mindenki tudja, hogy a szupermarketekben különféle illatokkal ösztönzik a vásárlókat arra, hogy olyan dolgokat is a kosarukba tegyenek, amire tulajdonképpen semmi szükségük. Ki ne emlékezne arra a pillanatra, mikor elmegyünk a pékség mellett és bármennyire is teli van a hasunk, az mégis éhesen kordul meg? Nos, több kutató mindent megtesz azért, hogy éhséget keltsen bennünk, de néhányan azon dolgoznak, hogy olyan aromákat találjanak, amelyek a testsúly csökkentéséhez járulnak hozzá. Itt is az orrunknál fogva vezetnek minket, de legalább jó irányban!

Két diétás módszer egyenesen arra épít, hogy különféle illatokkal köti össze az étkezéseket, így nem kell semmiről lemondani a fogyókúrázónak. Az egyik kiötlője, Dr. Alan Hirsch kis szemcsékkel tette intenzívebbé, ezáltal telítőbbé az ételek illatát, amelyekből ennek hatására kevesebbet fogyasztottak a diéta alkalmazói. A másik módszer a különböző fogások illatától teljesen eltérő aromákat használ a terápiában. Ez a diéta az étkezések előtt gyümölcs- és mentaillattal csökkenti az étvágyat, de beveti a vanília édes illatát is tapasz formájában. A borsmenta illatát igencsak hatékonynak találták a kutatók, hiszen a tesztidőszak alatt azt tapasztalták, hogy heti 1800 kalóriával kevesebbet ettek az alanyok, akikkel ezt szagoltatták.

Az az isteni olíva!

Az olívaolajnak rengeteg jó tulajdonságát felfedezték már, de csak néhány éve jöttek rá arra, hogy nemcsak az egészségünket óvja, de illata a fogyókúrát is segíti! Egy német-osztrák kutatás során a tesztalanyokkal három hónapon át napi 500 gramm joghurtot etettek, melybe a vizsgált személyek egy része olívaolajat, míg a többiek repceolajat, vajat vagy zsírt kevertek. A három hónap alatt vezetett táplálkozási naplók összesítése azt mutatta a tesztidőszak végén, hogy azok, akik olívaolajjal fogyasztották a joghurtot, a többi étkezés során kevesebb kalóriát vittek be, mint a többiek.  Vérvizsgálatok kiderítették, hogy ezeknek az embereknek megnőtt a szerotonin szint – a telítettség érzetéért felelős hormon – a vérében. A tudósok ezután az olívaolajból kinyert aromás vegyületet keverték az új tesztalanyok egy részének adott joghurtba. Az eredmény megismétlődött, a vizsgált személyek – a vegyület hatására – majdnem 200 kalóriával kevesebbet fogyasztottak naponta, így a kutatók számára világossá vált, hogy az olívaolaj illata az, ami növeli a telítettség érzetét.

Természetesen ezek az eredmények még sok kutatást kívánnak, hogy a tudósok bizton állíthassák, valóban, a mindennapi életben is működnek, de annyi bizonyos, hogy egyes speciális fogyókúrás termékek  is olyan ízben és illattal kaphatóak, amelyekkel megkönnyítik a diétázók életét.

The requested URL returned error: 400