Nem fogyaszt, mégis jó a diétához a méz

február 7, 2016 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód Címkék: , , , , Nincs hozzászólás

Finomított cukor fogyasztása a diéta alatt tilos, de mi a helyzet a mézzel? Hiszen az sem nullkalóriás finomság!

Tény és való, hogy a méz egyáltalán nem diétás táplálék, hiszen egyetlen evőkanálnyi belőle 75 kcal-t és 20 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mindettől függetlenül sokan esküsznek arra, hogy az aranyló finomság segíti a súlycsökkentést.

Évezredes titkokat rejt

Bár a fenti adatokból kitűnik, hogy semmiképpen sem nevezhető a méz „diétásnak”, mégis van néhány olyan tulajdonsága, mely hozzájárul ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyókúránk. Az egyik, hogy a benne lévő szőlőcukornak, a glukóznak a cukorénál alacsonyabb a glikémiás indexe, így kevésbé befolyásolja a vércukorszint változását, nem okoz falási rohamokat sem.  A másik jó tulajdonsága az, hogy nagyjából 190 féle tápanyagot tartalmaz, ebből 19 aminosav, 33 ásványi anyag (kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, cink, réz, kadmium, mangán, alumínium, stb.) és 11 vitamin. A benne található B-, C- és K-vitaminok a zsírégető folyamatokhoz szükségesek. Ráadásul a méz erősíti az immunrendszert is, ami egy komoly diéta során gyengülhet is, a benne megtalálható hormonok pedig védik a májat és a vesét, mi több, némely kutatás szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Mennyit ehetsz belőle?

Igen, tudjuk, hogy a méz különösen csábító akkor, amikor nem ehetünk édességeket. Azonban magas kalóriatartalma miatt naponta maximum két kanállal fogyaszthatunk belőle, ennyi még segíti a harcot a fogyókúra kihívásaival. Ha azonban további édességre vágynánk, válasszunk inkább olyan speciális fogyókúrás terméket, mely tökéletesen kielégíti a nassolás iránti vágyunkat.

Ahány ember, annyi féle

Mézből sokan csak az akác-, esetleg a vegyes virágmézet ismerik, pedig hazánkban is sokféle kapható ebből a finomságból, köztük igazi különlegességek is. A bálványfa méz igen ritka, de talán a legfinomabb mind közül, a selyemfű könnyeden édes és a mentaméz pedig még az emésztést is segíti!

The requested URL returned error: 400