Mennyiség VS. Minőség

május 11, 2015 Somodi Gergő Cikkek, Diéta, Életmód, Fitness, sport Címkék: , Nincs hozzászólás

80/20, avagy a Pareto-elv

Volt már szó arról, hogy ez edzés tulajdonképpen csak 30 százalékban felelős a testösszetétel változásért, 70% a helyes táplálkozás eredménye. Most egy másik érdekes arányszámot szeretnék olvasóim figyelmébe ajánlani, ugyanis azt gondolom, hasznos lehet ezt ismerni. Az 1900-as évek elején egy olasz közgazdász, Vilfredo Pareto, a javak elosztását és a földtulajdoni viszonyokat vizsgálva azt találta az akkori Itáliában, hogy a földek 80 százaléka a lakosság 20%-ának tulajdonában van. Hasonló arányt figylet meg az egyéb anyagi javak eloszlásában is.

Többen aztán arra a következtetésre jutottak, hogy a 80/20 arány különböző megfigylehető jelenségekre is kiterjeszthető. Például a cégek bevételének 80%-a vásárlóik 20 százalékától származik, a problámák 80 százaléka az elkövetett hibák 20%-ának a következménye, és így tovább.

Mindenkit arra buzdítok, hogy e szerint vizsgálja meg saját étkezési szokásait. Meglepődnék, ha nem azt találná bárki, hogy az elfogyasztott kalóriák 80 százaléka az elfogyasztott étel 20 százalékából származik. Ha megvan ez a 20% és azt érdemben, akár dietetkus segítségével, alacsony glikémiás indexű, kalóriaszegényebb vagy más szempontból táplálóbb ételekre, vagy étrendkiegészítőkre változtatjuk, akkor könnyebb lehet éhezés nélkül fogyni. Azért mert nem az étel mennyiségét változtatjuk, hanem a minőségét. Lásd ezzel kapcsolatban a tészta és a karfiol összehasonlítását korábbról.

Az elvet egyébként az edzésre is lehet, sőt mai rohanó világunkban érdemes is alkalmazni. Ez alapján azt mondhatjuk, az edzéshatás 80 százaléka az elvégzett gyakorlatok 20 százaléknak eredménye. Tulajdonképpen ezt igyekszem szem előtt tartani a rövid, otthon is végezhető edzések kialakításánál. A mai feladat a következő. Vegyünk egy nehezebb könyvet az egyik kezünkbe. A könyvvel a kezünkben feküdjünk hanyatt a szőnyegen, majd ismét álljunk fel, de úgy, hogy a könyves kezünket ne tegyük le a földre. Vegyük a könyvet a másik kezünkbe és ismételjük meg. Gyakorloljuk mindezt 20 percen keresztül.

The requested URL returned error: 400