Kell néha egy húsmentes nap

szeptember 15, 2015 Eszter Cikkek, Diéta, Életmód, Receptek Címkék: , , , , , , , , Nincs hozzászólás

Quinoa gombával, kelkáposztával és édesburgonyával

Mivel a párom (és talán a férfiemberek nagy többsége) legszívesebben húst hússal enne, ezért igen ritka nálunk, hogy vegetáriánus jellegű ételeket együnk. Ettől függetlenül időnként beiktatok egy-egy könnyű vacsorát, hogy könnyebb legyen az álmunk is.

Ezt a receptet nemrég találtam és nem csak az íze, de az egyszerűsége és az egészséges hozzávalók miatt is bevált.

Amit a quinoáról tudni érdemes az az, hogy „magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.” (Forrás: http://www.mindmegette.hu/a-quinoa-12385)

Hozzávalók:

1 bögre quinoa

2 kanál olíva olaj

2 kis édesburgonya ( kb. 0,5 kg) kis kockákra vágva

30 dkg kisebb gomba negyedekre vágva

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

1 csokor kelkáposztalevél szár nélkül, kisebb (2 ujjnyi) darabokra tépdelve

¾ bögre száraz fehérbor

só és bors

Reszelt parmezán sajt

 

Elkészítés:

  1. Egy edényben tegyük fel a quinoát főni 2 bögre vízzel. Miután felforrt vegyük takarékra a lángot és fedő alatt, időnként megkeverve addig főzzük, amíg az összes víz el nem főtt (kb. 12-15 perc).
  2. Időközben forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben.
  3. Adjuk hozzá az édesburgonyát és a gombát, majd időnként megkevergetve addig süssük, amíg elkezd puhulni és a burgonya aranyszínű nem lesz (kb. 5-6 perc)
  4. Keverjük bele a fokhagymát és így süssük még 1 percig.
  5. Adjuk hozzá a kelkáposztát, a bort, ¾ teáskanálnyi sót és ¼ teáskanálnyi borsot. Addig főzzük kevergetve, amíg a zöldségek megpuhulnak. (kb. 10-12 perc)
  6. Tálaláskor rászedjük a zöldségeket a quinoára és megszórjuk a reszelt parmezánnal.

 

Jó étvágyat!

The requested URL returned error: 400