Jojózol fogyás után? Nem biztos, hogy csak rajtad múlik!

február 25, 2016 Eszter Boldogság, Diéta, Életmód, szépség Címkék: , , Nincs hozzászólás

Sokan szenvednek a sikeres fogyókúra után az úgynevezett jojó-effektustól, ami annyit tesz, hogy a nehezen leadott kilók idővel szép csendben visszatérnek. Ausztrál kutatók nemrég kiderítették, hogy ez nem mindig az akaraterő hiányából fakad!

A Melbourne-i Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy egyesek miért híznak vissza záros határidőn belül a fogyókúrájuk után, míg mások könnyedén tudják tartani megszerzett súlyukat. Egészen meglepő eredményre jutottak! Rájöttek ugyanis, hogy a jojózók egy részénél nem az akaraterő hiánya, hanem a hormonok játszanak közre az ismételt hízásban.

A tudósok 50 túlsúlyos embert kértek fel egy 10 hetes diéta betartására, melynek kezdetekor és a vége után egy évvel is megvizsgálták a résztvevők vérét, az éhségérzetet stimuláló, illetve az azt gátló hormonok szintjét ellenőrizve. A fogyókúra során az alanyok vérében az étvágycsökkentő hormonok (leptin, peptid YY, inzulin, amilin) szintje csökkent, míg az étvágy növekedéséért felelős vegyületek szintje emelkedett. Az egy évvel később megismételt vérvizsgálat sok résztvevőnél azt mutatta, hogy a hormonok szintje még mindig nem állt vissza a normál, kiindulási pontba, így ezen emberek agya éhséget jelzett a szervezetüknek. A vérteszt adatait alátámasztja az, hogy az alanyok is gyakori éhségérzetről számoltak be, így nem kérdéses, hogy egy ilyen helyzetben lévő embernél csak úgy lehet sikeres egy fogyókúra, ha a hormonháztartásban is legyőzi az ételek utáni vágyat.

A drasztikus és gyors fogyás miatt is jojózhatunk

Ha nagyon rövid idő alatt szabadulunk meg komolyabb túlsúlytól, akkor valószínűleg olyan diétát csináltunk végig, ami kiéheztette a szervezetünket. Ha ezt abbahagyjuk, és normális mennyiségű kalóriát viszünk be – amennyit a fogyás előtt is – akkor a testünk felszabadultan elkezd raktározni és idővel megint annyit mutathat a mérleg, amennyit korábban. Hormonoktól függetlenül! Jóval ésszerűbb – és kellemesebb is – a koplalás helyett inkább egy csökkentett kalóriabevitelen alapuló fogyókúra betartása, hiszen itt is érvényes az ősi mondás, miszerint a türelem rózsát (jelen esetben fogyást) terem.

The requested URL returned error: 400