Gyors eredmény

április 2, 2015 Somodi Gergő Diéta, Életmód, Fitness, sport, Uncategorized Címkék: , , Nincs hozzászólás

70/30 és 20/10

Joggal kérdezheti bárki, hogy CrossFit edzőként miért írok olyan sokat a táplálkozásról, hiszen nem vagyok dietetikus vagy táplálkozástudományi szakértő. Viszont az a helyzet, hogy a testkompozíció változás, illetve egy jobb alak elérése hetven százalékban a megfelelő diétán múlik és csak harminc százalékban a megfelelő edzésen. Ha mondjuk valakinek a kockás has vagy a keskenyebb derék elérése a célja, megfelelő táplálkozással hamarabb eléri, mint kemény edzéssel.

Persze egészen biztos, hogy leggyorsabban a megfelelő edzés és az edzést támogató táplálkozás kombinációja hozza az eredményeket. Személyes tapasztalatból mondom, hogy nem lehet túledzeni a rossz étrendből fakadó következményeken. Sokan gondolják úgy, hogy mivel mozogtak egy keveset, már rögtön van indokuk arra, hogy édességet egyenek, hiszen “ledolgozták,” ezért megérdemlik. Nem túl jó gondolat. Ha nem mozdul el a mérleg nyelve a kívánt irányba, azon nem kell csodálkozni.

Viszont, ha már a célokról szó esett, érdemes most tisztázni mi is a célja a bejegyzések végére írt rövid edzéseknek. Ezek elsősorban azoknak szólnak, akik az étkezésük megreformálásával szeretnének testsúlycsökkenést elérni. Nincs idejük vagy egyszerűen csak nem szeretnének edzőterembe járni, viszont szeretnék némi, lehetőség szerint otthon is végezhető mozgással kiegészíteni a diétájukat. Nekik szól tehát elsősorban a bejegyzés végi edzés.

Mivel már az ergométerrel kapcsolatban szóba került az intenzitás és hogy mennyire az elhatározáson múlik minden, ezúttal is ennek szellemében szeretnék itt bemutatni egy nagyon jó, rövid, de annál intenzívebb módszert.

A módszer neve Tabata, nevét egy japán kutatóról kapta, aki több társával együtt azt vizsgálta, hogyan hat gyorskorcsolyázókra a nagy intenzitású intervallum edzés, értsd egy vagy több gyakorlat és pihenőidő kombinációja. A kísérlet során a sportolók hetente négy alkalommal edzettek egy biciklis teljesítménymérő eszközön a következő módon: húsz másodperc szuper intenzív munkát követett tíz másodperc pihenő, 8 cikluson keresztül, azaz összesen négy percig.  Ez a módszer hatásosabbnak bizonyult a teljes adaptációt nézve, mint a sima, alacsony de állandó intenzitáson végzett hoszzútávú edzés.

A Tabata protokoll igazi kincs azoknak, akik időhiányra hivatkoznak. Rövid és maximálisan hatékony. A mai program tehát, némi székreülés és nyújtózkodás után, 4 percig, 20 másodperc munka és 10 másodperc pihenő struktúrában, először,

 

fekvőtámasz alaphelyzet tartáspushup

 

majd, kitörés 6-13_lungesEgy egy cirka 10-15 perces program. Jó szórakozást!

The requested URL returned error: 400