Fogyókúra és édesség? Miért ne?!

május 18, 2015 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód, Receptek Címkék: , , Nincs hozzászólás

Cukormentes fagyikaland

Talán az egyik legnehezebb dolog amikor az ember diétázik, az az hogy le kell mondanunk az édességekről….. vagy mégsem?!

A minap nagyon megéheztem egy kis jégkrémre és körülnéztem a neten, hátha találok valami olyan receptet, amiben nem kilószámra van a cukor és inkább az egészséges jelző illik rá. Szerencsémre a páromnak régebben már volt egy „csináljunk házi jégkrémet” korszaka, aminek okán vett egy kis fagylaltgépet, ami most megkönnyítette a procedúrát.

És az eredmény………. még most is ámulok, hogy milyen Isteni lett!  🙂

Cukor helyett eritritet használtam édesítőnek, ami igazából cukoralkohol és a természetben az algákban, a gombákban, néhány gyümölcsben, az erjesztett ételekben és italokban található meg. Grammonként 0,2 kalóriát tartalmaz, így az eritrit szinte semennyi plusz kalóriát nem ad az ételekhez. Az eritrtit a vékonybélben szívódik fel, így nem okoz káros mellékhatásokat az emésztőrendszeren. Emellett glikémiás indexe 0, így cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Nem is szaporítom a szót, íme a recept:

Hozzávalók az alapkrémhez

1 db kókusztej konzerv ( vagy 4 dl ha nem konzerveset veszünk)

4 tojás sárgája

2 vaníliarúdból kikapart magok

1 kanál eritrit

Ízesítési lehetőségek, mennyiség ízlés szerint

  • Málna, eper, áfonya vagy bármilyen más bogyó (felaprítva, vagy turmixgépben pürésítve)
  • Kókuszreszelék
  • Cukormentes ét- vagy tejcsokoládé
  • Mandula, dió vagy kesudió felaprítva

Elkészítés:

Egy edényben forraljunk vizet és forrás után vegyük takarékra a lángot. Ezután helyezzünk egy hőálló tálat a forró víz fölé és öntsük bele a kókusztejet. Adjuk hozzá a vaníliából kikapart magokat és az eritritet, majd melegítsük fel a tejet, de semmiképp se forraljuk. Ekkor hozzá lehet adni pl. a csokoládét vagy a pürésített málnát, de ha szeretnénk, hogy csokidarabok legyenek a fagyiban, akkor ezzel várjunk a végéig. ( Én csokifagyit akartam, így adtam hozzá fél tábla cukormentes csokit és egy fél kanál nyers kakaóport is.)

A tojások sárgáját verjük fel és gyors kevergetés mellett adjunk hozzá egy merőkanálnyit meleg kókusztejből, hogy a tojás felmelegedjen, de ne főjön meg. Ezután jöhet még egy merőkanál, majd újra egy. Ezután adjuk hozzá a tojás-kókusztej mixet a többi kókusztejhez.

Egy habverővel kevergessük folyamatosan pár percig, amíg a krém sodó állagú nem lesz. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni a konyhapulton, majd hűtsük tovább a hűtőben.

Amikor már szobahőmérsékletű a krém, öntsük át a fagyigépbe és adjuk hozzá a további ízesítőket – csokidarabok, kókuszreszelék, aprított magvak stb. ( Én imádom pl. azokat a fagyikat, amikben kekszdarabok vannak, ezért apróra törtem pár glutén- és cukormentes kekszet és azt adtam hozzá.)

Ha nincs fagylaltgépünk otthon, akkor sincs gond, ezesetben tegyük be a krémet a fagyasztóba és minden 30 percben jól keverjük össze 2-3 órán keresztül.

A fagyigép kb. 15 perc alatt keveri ki igazi fagyi állagúra a krémet.

Higgyétek el, érdemes kipróbálni!  🙂

Jó étvágyat!

The requested URL returned error: 400