Epres, kókuszkrémes csoda

június 19, 2015 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód, Receptek Címkék: , , , , Nincs hozzászólás

Paleo sütiköltemény

Sokáig tanakodtam, hogy megosszam e veletek ezt a receptet. No nem azért, mert ne lenne benne egy csomó egészséges alapanyag, hanem inkább azért, mert ettől függetlenül attól tartok a kalóriák száma meghaladja azt, ami egy fogyókúra alatt megengedett. De aztán belém hasított a felismerés, hogy mindenkinek jár néha egy bűnözős nap, amit ezzel a tortával kellőképpen meg lehet koronázni.

Párom már évek óta a paleo étrend követője, ami engem nem igazán hat meg, de a családi békesség érdekében igyekszem olyan finomságokat készíteni, ami az ő igényeinek is megfelel.

Eleinte a sokszoros kudarc hatására szent meggyőződésem volt, hogy paleo alapanyagokból kizárt igazán finom édességeket készíteni, mert a liszt nem olyan könnyű, az édesítőknek is van néha némi mellékíze, és egyébként is ez az egész marhaság. Azóta sokat kísérleteztem és sikerült is meghazudtolnom magamat, mert ha jó a recept és az alapanyag, akkor ámulatba ejtően jó sütiket lehet sütni így is.

Legújabb kedvencünk a nagyon egyszerűen elkészíthető epres, kókuszkrémes piskótatorta, amit már málnás változatban is összedobtam és óriási sikert aratott.

Hozzávalók

A tésztához:

12 tojás, fehérje és sárgája szétválasztva

2/3 csésze méz (sima 2,5 decis bögre tökéletes a kiméréshez)

1 csésze kókuszliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

2 vaníliarúd kikapart magvai

A krémhez:

4 dl kókuszkrém (felhasználás előtt legalább 5 órán át hűteni!)

1-2 kanál méz

Cukormentes eper/málnalekvár

Friss gyümölcsök a tetejére.

 

Elkészítés:

  • Melegítsük fel a sütőt 170 fokra.
  • Béleljünk ki 2 db, kb. 20 cm átmérőjű kerek tortaformát sütőpapírral (Nekem csak egy van itthon, ezért a tésztákat egymás után sütöttem ki.)
  • A tojások fehérjét elektromos habverővel verjük fel, amíg kemény nem lesz.
  • Egy másik tálban verjük fel a tojások sárgáját a mézzel, majd adjuk hozzá a kókuszlisztet, a szódabikarbónát és a vaníliát.
  • Ezután vegyünk egy nagy kanálnyit a felvert fehérjéből, és óvatosan keverjük a sárgája mixhez. Adagonként adjuk hozzá a többi fehérjét is, és óvatosan keverjük el az egészet.
  • A masszát két részre osztva öntsük bele a kibélelt tortaformákba és süssük addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. ( Nekem 23 perc volt a sütési idő)
  • Amikor a tészta kisült, sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A kókuszkrémről öntsük le a híg levet, és elektromos habverővel verjük fel, miközben hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű mézet. ( Nem lesz olyan könnyed, mint a tejszínhab, addig verjük, amíg kenhető állagú nem lesz).
  • Az egyik kihűlt tortalapnak megkenem a tetejét lekvárral, erre rákenem a kókuszkrém nagy részét, majd a másik tortalap alját is megkenem lekvárral és ráhelyezem az előbbi tetejére.
  • A torta tetejét is megkenem kókuszkrémmel és friss eperrel/málnával díszítem.

Jó sütögetést!

Cake

 

Tippek:

  • Igazi, zsírtalan kókuszlisztet használjatok. A darált kókusz nem jó! Sajnos én belefutottam egy ál kókuszlisztbe ( The new Evolution Diet ), ami igazából csak darált kókusz, de ettől függetlenül elkérnek érte egy vagyont. ( 200 gramm kb. 700 Ft)
  • A kókuszkrém csak hidegen marad szilárdabb halmazállapotú, szobahőmérsékleten szétfolyik. Amikor elkészült a kókuszkrém, gyorsan kenjétek fel és ne szöszöljetek sokat a díszítéssel.
  • A torta szigorúan hűtőben tárolandó!
The requested URL returned error: 400