Egy hajóban evezünk!

március 23, 2015 Somodi Gergő Cikkek, Életmód, Fitness, sport Címkék: , , , , Nincs hozzászólás

Az ergométer

Az ergométer, vagy csak röviden az erg, az az evezőgép, amit egyre több edzőteremben lehet látni. De hogy hogy is jön ez ide, azt rögtön elmagyarázom. Azt gondolom, biztosan vannak páran, akik vagy nevetségesnek tartják a feladatokat, amiket korábban leírtam; vagy egyszerűen csak nem hiszik el, hogy van értelme például százszor székreülni és felállni. A gondolat a tett halála, szokták mondani. Ki kell próbálni. Ha önmagában lassan végrehajtva nem okoz problémát, ki kell próbálni, hogy megy-e mondjuk egy perc alatt a száz ismétlés.

A hozzáállás és az intenzitás sokat számít. Tulajdonképpen ez az, ami az eredményeket hozza. Ahogy már az elején is írtam, minden elhatározás kérdése. Persze érthető, ha valaki hezitál, hogy otthon hozzáfogjon-e százszor székreülni. Egyszerűen nem olyan a környezet, vagy ötlete sincs, mikor tudná ezt megcsinálni, satöbbi. Van akinek kell a külső motiváció, a megfelelő környezet, hogy ráhangolódjon a mozgásra. Nos, nekik szeretném figyelmüke ajánlani az erget. Kevés eszköz van ugyanis, ami hasonlóan tudná tesztelni a hozzáállást, és tényleg könnyen hozzáférhető eszközről van szó.

Erg

Ha valaki lemegy egy klasszikus edzőterembe, ami tele van mindenféle gépekkel, tükrökkel stb., viszont nem fogad személyi edzőt, esetleg kifizet x összeget egy edzéstervért, jó eséllyel a következővel fog találkozni. 5-10 perc a biciklin, a futpadon vagy az eliptikus tréneren, 40-50 perc különböző csigás gépeken, hogy jó sok testrész meg legyen mozgatva. Majd, ha fogyni szeretne, akkor egy fél órás futás vagy biciklizés következik. Ez így egyszerre sokaknak ijesztően hathat. Esetleg nincs is kedvük így ebben a formájában kipróbálni.

Akár egy ilyen edzés keretében, akár csak úgy magában érdemes az erget kipróbálni. Kevesen tudják mire való és hogy kell használni, így valószínüleg nem kell olyan tumultusra számítani, mint mondjuk a futógépeknél, vagy a biciklinél. Viszont akár a szobabiciklinél, akár a futógépnél is hatékonyabb eszköz. Azt is meg merem kockáztatni, hogy a szabadtéri futásnál is hatékonyabb, de lagalábbis azzal egyenértékű, viszont biztonságosabb, mert a helyes techinkát elsajátítani egyszerűbb, mint a futásét, az izületeket egészen biztosan jobban kíméli, mert nincs ütközés a mozgás egyetlen fázisában sem.

Az erget azért hívják ergométernek, mert ténylegesen az elvégzett teljesítményt méri. Nincs benne motor, ami elvégezné a munkát. Afutógépet ha beállítom, hogy menjen, tulajdonképpen mellé is állhatok, akkor is kiírja, hogy elégettem 400 Kcal-t. Az erget viszont tényleg húzni kell, hogy haladást mutasson.

A biciklivel szemben az lesz az előnye, hogy több izmot mozgat meg a felsőtest bevonásán keresztül. A helyes mozgásfázisokat és a megmozgatott izmokat ezen az oladalon lehet megnézni.  A mozgássor röviden: alaphelyzetből elsőként lábnyújtás, majd törzsdöntés hátra, kar húzás a bordakosár alá. Ezután karnyújtás, törzsdöntés előre és lábhajlítás a kindulópozícióba.

A gép működésének középpontja egy propeller, amit egy rátekert lánccal pörgetünk meg, így az erg a propeller pörgetésén keresztül méri az elvégzett munkát. A gép oldalán található szabályozó nem a nehézséget vagy az ellenállást fogja beállítani, hanem hogy mennyi levegő áramoljon be a propellerhez. Vagyis azt lehet szabályozni, milyen tempóban lassuljon le a propeller. Ez azért lehet fontos, mert a folyamatos pörgetéshez megfelelő ritmus kell. Ezért is lesz a hozzáállás tesztje az ergen való evezés, nincs külső ellenállás, amihez képest keményen kell hajtani, csak az számít, amit az ember magától befektet.

Heti kihívás: keressetek egy termet, ahol van evezőgép, és játszatok vele. A Reebok CrossFit Dunában szeretettel várunk mindenkit. Próbálgassátok, semmi elköteleződés, csak egy alkalom. Ez nem szabad hogy túl nagy lépést jelentsen a komfortzónából kívülre. Ha mégsem megy, akkor otthonra a következő feladat marad: 100 szék mellé ülés. Nem kell elesni, csak úgy tenni, mintha leülnél egy képzeletbeli székre. Ehhez érdemes segítségül hívni egy igazi széket, ami a képzeletbeli mellett van.

The requested URL returned error: 400