Csodás illat, isteni íz, különleges hatás – ez a vanília!

március 15, 2016 Eszter Boldogság, Cikkek, Diéta, Életmód Címkék: , , Nincs hozzászólás

Kevés olyan ember él a Földön, aki ne szeretné a vanília aromáját, ne használná sütemények készítéséhez vagy épp otthona illatosítására. Nem meglepő, hogy ilyen közkedvelt e növényi termés puha belsejének tartalma, hiszen már az aztékok is használták afrodiziákumként, gyógyszerként és fogyasztószerként is!

A vanília nem terem meg akárhol, a mexikói, karibi és dél-amerikai éghajlatot kedveli. Három ismert fajtája is van, de az egyik, a vanilia planofilia a legértékesebb és a leghasznosabb is az egészségünk szempontjából. Mivel tele van antioxidánsokkal, melyek a szabadgyököket kötik le a szervezetben, a rák elleni harcban is szerepet játszik. Ezen felül rengeteg vitamint – többek között B vitaminokat – és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a kalcium, a kálium és a cink, amelyek szintén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Az idegeknek is jót tesz

Más hatását is feltárták már a vaníliának, hiszen a felhasználása során hamar rájöttek a tudósok, hogy nyugtató hatással bír és enyhe alvászavar esetében is hatékony segítség. Ezen kívül antidepresszáns hatással is bír.

Zsírégető bomba

Az is kiderült, hogy a vanília felpörgeti az anyagcserét. Gyakran adják Lapacho-teához, mely a fogyasztó teák egyik legjobbja. Mindezek után nem csoda, hogy a vanília a speciális fogyókúrás termékekben is megtalálható. Persze, ha cukros, szénhidrátban gazdag süteménybe tesszük, a csodás hatás odavész, de az íze attól még jó lesz!

The requested URL returned error: 400