Azt gondoljuk tudjuk mi az, de talán mégsem

március 19, 2015 Somodi Gergő Cikkek, Diéta, Életmód, Fitness, sport Címkék: , , , , , , Nincs hozzászólás

A kalória

Furcsa, hogy sokszor olyan dolgokat kezelünk magától értetődőnek, melyekkel kapcsolatban nem is nézünk utána, vajon honnan is ered az adott dologgal kapcsolatos tudásunk. Például, csak hogy legyen egy kis filozófiai utalás is, ezúttal Augustinusra, aki a következőket írta az időről: “Ha senki nem kérdezi tőlem, akkor tudom. Ha azonban egy kérdezőnek kell megmagyaráznom, akkor nem tudom.

Kíváncsi vagyok, hányan tudják például, hogy mi a kalória? Mire használják? Érdemes-e arra használni, amire használják. Ez azért is különösen érdekes, mert teljesen magától értetődőnek vesszük, hogy érdemes használni és a diétázásunk alapjává is tesszük, miközben akár fogalmunk sincs róla mi is az valójában.

Szerencsére az időre vonatkozó kérdésnél azért szerencsésebb helyzetben vagyunk, mikor azzal kapcsolatban keresünk útmutatást, hogy mi is a kalória. A válasz: “a kalória az energia mértékegysége: egy kalória, egy gramm víz hőmérsékletét, egy Celsius fokkal emeli meg.” (A wikipédia hasznos.) Ez mára már egy elavult fogalom az energia mérésére, a táplálkozástudományban a Kcal-t vagy kilókalóriát használják és ez az ami az élelmiszereken is fel van tüntetve.

A ételek kalóriatartalmát egyébként kétféle módszerrel határozzhatják meg. Az egyik az úgynevezet “bomb calorimeter”. Ez tulajdonképpen egy tartály, amiben víz van, és a tartályon belül van egy másik  részleg, amiben elégetik az anyagot. Az égés megemeli a víz hőmérsékletét, így pedig megkapjuk, hogy mekkora energiatartalma van egy adott anyagnak, mondjuk egy csirkecombnak.

 

BombCalorimeter

 

Persze nem úgy kell elképzelni, hogy ha kijön az élermiszeripar egy új termékkel, akkor fogják magukat a mérnökök és elégetik a terméket egy ilyen szerkezetben. Elég izgalmas például, hogy a sört hogyan égethetik el itt. Manapság leginkább az Atwater rendszert használják. Ez abból áll, hogy elsőként megállapítják milyen tápanyagokból áll egy étel, vagyis mennyi fehérje, szénhidrát és zsír van  benne. Ezekre vonatkozóan pedig a következőket állapították meg Wilbur Olin Atwater és munkatársai:   1 gramm szénhidrát vagy fehérje elégetése körülbelül 4 Kcal energiát termel, 1 gramm zsír kb. 9 Kcal energiát, 1 gramm alkohol pedig 7 Kcal energiát ad.

Na de miért is érdekes ez? Például mert nem kell hozzá kémiai zseninek lenni, hogy belássuk, az emésztés során alapvetően más típusú reakciók mennek végbe, mint egy zárt égetőben. Vagyis korántsem biztos, hogy a 300 Kcal-os csoki ténylegesen 300 Kcal-t szolgáltat, ha megesszük. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy milyen pontatlanságokkal lehet csak a napi energiaszükségletet meghatározni, akár kétségbe is lehetne vonni például a kalóriaszámlálás gyakorlatát. Simán lehet, hogy a felhasználási folyamatokból és a becslési pontatlanságból adódóan akár 500 Kcal-lal is mellé lövünk. Márpedig nem mindegy, hogy megehetünk-e még egy csokit vagy sem.

Persze azért ez elég nagy leegyszerűsítés. Meg ki is lehet kerülni, ha például a napi energiaszükséglet számítása helyett inkább a szervezet tápanyagszükségletéből kiindulva határozzuk meg a kalóriabevitelt. Pédául, csak az agyunk egyedül képes 120 gramm szénhidrát (glükóz) felhasználására. Ez már önmagában lehet 480 Kcal. Korból, nemből, aktivitásból pedig szakember által kiszámolható mindenféle szükséglet, fehérje, zsír, stb. Ez alapján azért már érdemesebb dolgozni.

Persze az is egy járható út,  hogy az ember elindul egy durva becslés mentén, felír őszintén mindent, méri a súlyát és a derékbőséget, ezeket nyolc hetente ellenőrzi, az eredménynek megfelelően pedig igazít az étkezésén. Ha javulnak a mutatók, folytatja, ha nem változtat, elvesz valamit, hozzáad valamit.

Térjünk rá a mozgásra. Heti program: ha már megy a séta reggelente, kicsit növeljük az időtartamát, és 4-5 alkalommal, mondjuk míg a pirosnál áll az ember, vagy minden utcasarkon, gyors helybenjárást vagy helybenfutást adjunk hozzá. Jó sétát!

The requested URL returned error: 400